lördag 13 mars 2010

Grimma eller inte grimma?


Ofta får jag höra diskussioner om hur vida man ska ha grimma på hästen i hagen eller inte. Jag tror inte att det finns något rätt eller fel i den här frågan, utan det är snarare situationen som får avgöra det. Vi har grimmorna på under vintern för att underlätta vid in- och utsläpp i första hand. Men även för att göra det enklare om någon häst skulle smita ut ur hagen. Då kan det vara skönt att grimman redan sitter på hästen. Många påstår att hästen kan skada sig lättare om den har grimman på sig. Och ja visst är det så - teoretiskt. Om hästen tex skulle fastna med sitt ben i en annan hästs grimma så är det inte att grimman sitter på hästen utan att det är en dåligt anpassad grimma som är den största risken. Att lädergrimmor skulle gå sönder lättare än nylongrimmor om olyckan är framme tror jag inte riktigt på. Det har inte något att göra med ett specifikt matreal att göra utan kvalitén på grimman i fråga. Om man vill vara på den säkra sidan kan man enkelt göra en säkerhetsanordning själv på grimman.
Genom att knyta ett hushållssnöre i bomull som man sätter haken i istället för i grimmans ring. Om hästen skulle fastna och få panik går snöret av och hästen "tappar" grimman utan att grimman i sig går sönder.
På sommaren däremot går våra hästar utan sina grimmor i hagen. Mest för att det blir så fula märken i pälsen och för att de är ute hela dygnet. De går även i så stora hagar med mycket bete i, så intresset för att smita är ganska minimalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar