onsdag 10 mars 2010

Klä av!


På forumet Ridtravare.ifokus.se diskuteras det om man ska ta av plasten helt när man ställer in en hel bal i hagen. Några anser att man bara ska skära av ett "lock" av plasten medans andra klär av balen helt.
Jag själv är av den åsikten att plasten ska bort helt och hållet från balen! Framför allt på grund av skaderisken. För tänk vilka otäcka skador det skulle kunna bli om hästen trasslar in sina ben i plasten. Det är faktiskt sk sträckplast som töjer sig och som kletar fast sig i sig självt. Testa på dig själv med vanlig "gladpack" som man har till mat. Vira den runt din arm och dra åt samtidigt som du drar åt dig armen, precis som hästen gör när den får panik av att sitta fast.
Under plasten finns det sen antingen ett nät eller nylonrep som håller ihop balen. Om man bara skär ett "lock" i plasten så kommer man inte åt att ta bort nätet/repen. Och där finns det en ännu större risk att hästen fastnar och skadar sig. Hästen kan ganska lätt fastna med sina skor i nätet, och få repet runt sina ben. Och alla som vet hur en häst funkar när den sitter fast och blir skrämd, kan säkert sätta sig in i scenariot som skulle kunna uppstå...
Att balen skulle bli förstörd av väder och vind är inget jag oroar mig för. Till hästar ska man inte ha för blöt gräs utan det ska vara så torrt som möjligt. Balarna är så hårt pressade att regnvatten inte kan tränga in i balen. Det är bara det yttersta gräset som blir blött.
Och tänk på allt skräp som lätt blir liggandes i hagen om man inte klär av balen helt och hållet på en gång...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar