tisdag 27 april 2010

Få hästen att hitta stödet.


Unghästar framför allt, men även äldre hästar, bör man träna på att gå med stöd för ryttarens hand. Något som man absolut bör träna utomhus, längs en väg. Här har jag hittat en övning som passa 4- till 5-åriga hästar, men även äldre och mer rutinerade hästar skulle må bra av att göra den då och då. Det finns allt för många hästar som går "bakom hand" även på högre nivåer. Hästens huvud och hals utgör ca 10% av hästen, ändå lägger folk mer än 70% på hur hästen håller huvudet.

Gör så här:

Hitta en bred väg, som gärna går uppför och nerför, där du kan rida i mitten av vägen. Principen att rama in hästen gäller, dvs hästen ska gå taktmässigt mot BÅDA tyglarna. Om hästen släpper på vänster tygel, driv lite mer med vänster skänkel något tillbakadragen, och tvärt om i fall hästen släpper höger tygel. När hästen kan ridas med stöd och helt rak är det dags att börja jobba med ställning. Tänk på att det är bara nacken som ska ställas! Bålen ska hela tiden vara rak!
Hästen ska följa tygeln men ändå bjuda framåt hela tiden. Båda bakbenen ska jobba jämnt fram mot båda tyglarna.
Naturligtvis kan man arbeta med tempoväxlingar, både när hästen är rak och ställd. Utnyttja backarna där du rider lite fortare uppför och långsammare nerför. Om du driver in i handen så får du automatiskt en liten samling. Rid gärna långa sträckor så hästen hinner hitta sig till rätta och göra färdigt. På längre sträckor hinner hästen komma fram och börja tugga på bettet.

Övningens syfte:
Syftet med den här övningen är att förbinda hästen från skänkeln till bakbenen, över ryggen och fram till handen. Dvs att skapa ett bra påskjut med ett bra stöd för handen.

Att tänka på:
Rid aldrig med handen utan fram till handen. Det är du som ryttare som bestämmer stödet. Om hästen släpper det stöd du vill ha, ta lite mer i tygeln. Om hästen tar för stort stöd, släpp efter lite på tygeln. Ta lagom mycket i tygeln.




1 kommentar: