måndag 7 december 2009

Bullbak


När jag kom hem från jobbet idag möttes jag av att Emelie stod i köket och hade dragit igång värsta bullbaket.
Underbart med nybakade bullar till kvällskaffet!
Du är så duktig i köket min lilla stumpa!
Emelies kanelbullar

Ingredienser (40 portioner/st.)

50 gramjäst
180 gramsmör, smält
5 dlmjölk
1.5 dlströsocker
0.5 tsksalt
850 grammjöl (ca 1,4 liter)

smör, kanel och strösocker till "fyllning"

1 stägg

pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av smöret och mjölken och rör tills jästen löst sig. Häll ner resten av vätskan.
  3. Blanda ner salt, socker och mjöl (spara lite till utbakningen) och kör degen i maskin i ca 10 minuter.
  4. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela sedan degen i 4 delar (eller 2 för större bullar).
  6. Kavla ut en av degdelarna till en avlång kaka. Bred på smör, socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 10 delar. Gör sedan likadant med de andra degdelarna.
  7. Lägg i formar eller direkt på bakplåtskläddplåt och låt jäsa under duk i 40 minuter.
  8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  9. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter i 250 grader.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
Ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar