onsdag 17 februari 2010

Dressyr - stressigare än hoppning


Enligt en ny fransk studie gjord på Université de Rennes I av Dr. Martine Hausberger och hennes kollegor är dressyr mer stressande för hästen än hoppning och voltige.
76 ridvalacker delades in i flera grupper där varje grupp tränades i olika discipliner men för övrigt sköttes om på exakt samma vis. Hos de hästar som tränades i dressyr uppmärksammades flest beteende störningar, som krubbitning, luftsnappning, huvudskakningar och nickningar. Slickande och bitande visade sig mer hos hästar som tränades i hoppning och fälttävlan. Minst tecken på beteende störning visade sig hos voltige hästarna i form av lek med tungan.
Forskarna tror att beteende störningarna hos dressyr hästarna kan bero på prykisk stress. Hästen kan uppleva den avancerade dressyrens instruktioner som ganska motsägelsefulla. Bland annat uppnås de samlade rörelserna genom att ryttaren bromsar hästen med hjälp av tygeltag samtidigt som han eller hon driver hästen framåt med skänklarna, enligt Equine Science Uppdate. Studien heter Could Work Be a Source of Behavioural Disorders? A Study in Horses.

Källa: ATL nr 11 2010

2 kommentarer:

  1. Det var som sjutton! Jag förstår det ju till viss del men trodde absolut att tex voltigehästarna som kanske är dom som tränas mest ensidigt skulle vara dom som visade upp problem helt enkelt på grund av att dom hade tråkigt. Jag tror stenhårt på att hästarna mår som bäst om dom får en så varerad och lagom träning som möjligt :)

    SvaraRadera
  2. Ja Jossan. Jag blev också ganska förvånad när jag läste rapporten. Trodde också att typ voltige hästar var mer utsatta för beteende störningar. En varierad träning har alltid varit och kommer alltid att vara det optimala. Det är jag också helt övertygad om.

    SvaraRadera