söndag 19 juni 2011

Drick mer!!!

Det är viktigt att du dricker mycket, även om du inte känner dig törstig.

Vatten: Om du svettas mycket ska du ha som huvudregel att dricka mer än du egentligen känner för. Med tanke på sockerhalten är vanligt vatten alldeles utmärkt och långt mycket bättre än läsk. Vätska med stora mängder socker stannar upp i magen, där den först ska tunnas ut innan den kan glida ut i tarmen. Det är först i tarmen som kroppen kan ta upp och tillgodogöra sig vätskan.

Under och efter en idrottsprestation kan du behöva både vätska och energi och då kan en energidryck vara en utmärkt kompromiss. För att vätskan inte ska hållas kvar i magsäcken innehåller energidryckerna speciella sockermolekyler som inte binder lika mycket vätska som vanligt socker.

Svettas man mycket förlorar man inte bara vatten i kroppen utan även salt. Tyvärr är inte människan så bra på att känna av det. Därför är det en smart idé att tillsätta lite salt i den vätska man dricker efter hårda prövningar. Inte så mycket bara så det börjar smaka salt. En liten nypa till en liter vatten räcker gott.

Även i andra situationer har kroppen svårt att hänga med, ett exempel är kraftig kyla. Kall luft har mycket låg luftfuktighet, vilket innebär att luften drar med sig fukt från lungorna. Därmed förlorar man mycket vätska via utandningen, utan att känna sig speciellt törstig.

Generellt sett är det viktigt att få i sig ordentligt med vätska under dagen. Gärna vanligt vatten. Ett enkelt sätt att ha kontroll på hur mycket man dricker är att ha en flaska vatten i kylen.

Det är viktigt att dricka mycket med vatten, men inom rimliga gränser. Många idrottare har en tendens att fylla sig med vatten i tron att de kan fylla kroppens vätskedepåer fulla med vatten. Totalt meningslöst eftersom vi människor inte är några kameler. Det kan i värsta fall resultera i att kroppen förlorar en massa av de mineraler som ingår i vätskeregleringen. Det kan i sin tur leda till olika kramper och en total fysisk kollaps. Därför är det förnuftigt att noga kontrollera sitt vätskeintag och maximalt dricka 3-4 liter per dag.

Vatten gör dig mätt

Som huvudregel är det bättre att dricka för mycket vatten än för lite. För lite vätska kan till exempel medföra att man blir hård i magen.

Att få i sig för mycket vätska är svårt, eftersom njurarna automatiskt reglerar kroppens vätskeballans genom att producera mer urin. Har du druckit för mycket vätska tar det i regel 4-6 timmar innan den har lämnat kroppen.

Vatten har dessutom den fördelen att det bidrar till en mättnadskänsla utan att tillföra en enda kalori. Ett plus i kanten om man försöker gå ner i vikt.

För en del människor verkar vissa ämnen i kosten lätt vätskedrivande. Det gäller bland annat kaffe, te och alkohol. Naturläkemedel som innehåller ämnen som fräken, maskros och brännässlor är också lätt vätskedrivande. Effekten uppnås antingen denom direkt påverkan av njurarna eller påverkar det hjärnan som sedan säger till njurarna att avsöndra mer urin. Kaffe och alkohol innehåller sådana ämnen som påverkar hjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar