torsdag 28 januari 2010

Jag blir så arg!


Jag läste ett inlägg på ett forum om ridtravare där en tjej berättade att hon funderade på att köpa sig en ny häst. Tanken lutar åt en fd travare. Nu undrade hon om det verkligen går att rida in och skola om travare till bra ridhästar. Hennes egna tränare hade tydligen sagt att det inte skulle gå. Det är klart att det gör!!!
Se bara på min dotter och hennes lilla Lina. I mars förra året började Emelie utbilda Lina och redan i augusti debuterade de på sin första klubbhoppning. Resultatet blev tre clear round rosettter! Redan en månad senare gjorde de om bedriften. Då startade de i clear round på två olika höjder och kom hem med två nya rosetter.
Eller titta på Stockholmsjenna och hennes Big Hero. De tränar både dressyr och hoppning och har till och med varit klubbmästare i dressyr. Jag beundrar Stockholmsjenna otroligt mycket och anser att hon och hennes Hero är mycket lämpliga ambassadörer för just ridtravarna. De bevisar att fd travare kan bli riktigt fina ridhästar!
Många säger att travarna har svårare för att lära sig saker.
Nej. Det anser inte jag. Ofta är travaren så positiv och samarbetsvillig så den kan lära sig en sak på en enda träning. Däremot är travaren ofta väldigt stel i sin kropp så det krävs ofta mycket arbete för att få ett bra resultat. Men att de har svårare att lära sig stämmer inte! Det här kan jag säga med eftertryck eftersom jag har ridit in och utbildat flera travare och halvblod, så jag har verkligen flera "objekt" att jämföra med varandra. Och jag kan lugnt säga att travarna har lättare att förstå en övning (uppgift) men behöver mer finputs för ett perfekt resultat.
Nej, det enda negativa jag kan se är att andra är så avundsjuka på hur fina ridtravarna är, så de bara måste baktala och tracka de som älskar sina hästar.
Sköt om dig!

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det kan vara till sin nackdel att travare har så lätt för att lära. För folk tar det till en helt annan nivå än hästen är redo för... Det ska klättras i klasserna, fort, höga höjder är viktigast.

    Det är så trist. Ser så fruktansvärt många travare som fortfarande ser ut som en speta i kroppen utan en enda muskel, och trots det styrs runt på banor på 80-110cm i världens mest obalanserade gångarter.

    En älg kan hoppa.. Varför skulle inte en travare. Det är ridningen emellan hindren som är viktig.

    SvaraRadera