onsdag 3 augusti 2011

Cocha dig själv

För att bli en bättre löpare behöver du inte betala dyra pengar till en personlig tränare. Med noggrann planering kan du bli en bättre löpare på egen hand.

1. Börja baklänges
Det finns många sätt att göra ett träningsschema, ett av dem är att välja ut en tävling eller sätta upp ett annat mål och börja planera baklänges från den.
Tänk på att välja en målsättning som passar med ditt övriga liv just då. Att välja en tävling när mycket annat står på schemat är inte smart. Det gäller att vara på topp när det är dags.

2. Ha ett mål
Är ditt mål att springa milen under 45 minuter? Trots att du redan gjort det på 46 minuter krävs det bra planering och att kapa en minut är inget man gör över en natt. Men att kapa några sekunder för varje vecka är ingen omöjlighet om du är smart.
Lägg in lite snabbare intervaller under din löprunda eller kör ett specifikt intervallpass varje vecka.

3. Hitta dina svagheter...
Eftersom det gör träningen svårare och tar lång tid att åtgärda är det lätt att ignorera sina brister. Men för att bli en bättre löpare måste du jobba med dina svaga punkter. Det du är bra på behöver du ju inte träna på, även om varje träningspass känns kanon när du gör det. Men till vilken nytta om du inte blir bättre på det du inte är så bra på?
För att hitta dina svaga punkter kan du be en kompis filma dig när du springer. Då ser du själv vad det är som inte är bra och ingen instruktör kan någonsin förklara lika bra vad som behöver förbättras som att se sig själv på film. (Tro mig det funkar! Brukar ofta be någon filma när jag rider och det smärtar när man ser sina brister och inte kan förneka dem)

4. ... och gör något åt dem!
Nu när du har hittat dina brister, se till att göra något åt dem!
Att bli bättre på något man har haft problem med är den bästa moroten man kan få att fortsätta förbättras.

5. Planera
Ta dig fem-tio minuter varje söndag för att analysera och planera din träning.
Analysera veckan som gått. Vad behöver förbättras och vad gick bra?
Planera veckan som kommer. Ställ dig frågorna: Vad behöver förbättras? Hur ska jag göra det? Vad vill jag få ut av det?

6. Boka tid
Precis som med ett viktigt möte eller en fika med bästa vännen är det viktigt att boka in sin träning.
Det är troligare att träningen blir av om man skriver upp den i sin kalender. Bestäm gärna en tid tillsammans med en kompis, då blir det svårare att backa ur.

7. Sök kunskap
Läs om olika träningstips i tidningar och på olika träningssajter. Utvärdera och ta till dig de du tror passar just dig.

8. Variera
Att variera sin träning är inte bara viktigt ur skadesynpunkt. Det gör träningen så mycket roligare också, och då hålls motivationen uppe. När något är kul presterar man oftast bättre också.

Pusha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar