tisdag 2 augusti 2011

MÅLTIDEN

Man bör planera in dagens måltider i förhållande till träningen och andra aktiviteter. Ju mer man tränar desto fler, och ofta större måltider behöver man. Fördela dina måltider jämnt under dagen. Med flera mindre måltider istället för några få stora måltider blir det lättare att täcka energibehovet och upptaget av vitaminer och mineralämnen.
Ät frukost, lunch, middag, kvällsmat, samt ett eller flera mellanmål.

Måltidsordning

Frukost: För att fylla på leverns glykogenförråd och höja blodsockret behöver man frukost.

Mellanmål: För att idrottaren ska kunna vara i energibalans är mellanmålen och ev småätande viktigt. För den som tränar mycket bör mellanmålet vara som en mindre lunch, medans det räcker med en frukt för den som har en låg träningsdos.

Huvudmåltid: Som huvudmål räknas lunch och middag, som kan vara både varma och kalla. Man planerar måltiderna efter den tallriksmodell som passar med den egna träningen.

Kvällsmål:Även om det blir sent på kvällen är det viktigt med ett kvällsmål efter ett sent träningspass. Kvällsmålet fyller på glykogenförråden som har förbrukats under dagen och ger nytt friskt glykogen till nästa dag. Har du tänkt träna på morgonen finns det tillräckligt med muskelglykogen och ger energi till träningen.

Att byta plats på måltiderna så de passar in med dagens rutiner går alldeles utmärkt.
Det kanske passar bättre att äta kvällsmålet någon timme före träningspasset på kvällen ochmiddagen så snart som möjligt efter, även om det blir sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar