tisdag 12 juli 2011

Barnsligt enkel konditions träning

Enklare och billigare konditionsträning än att hoppa hopprep får man leta efter. Repet är lätt att ta med sig i väskan på semestern. Det krävs inte många minuters hopp innan pulsen och hjärtat galopperar snabbare än en häst. Effektivt så det förslår! Det ser man inte minst på alla boxare som ofta tränar sitt flås med hopprep. Dessutom är det riktigt kul!
Enligt den Amerikanska olympiska kommitténs medicinska råd är hoppa hopprep överlägset att träna sin kondition. Det är betydligt mer skonsamt för skelett, leder och muskler än jogging.
Vid löpning tar fötterna emot upp till fem gånger kroppens vikt vid fotens istamp, en kraft som kan orsaka skador i så väl fötter och fotleder som höfter och knän. Vid hopprepshoppning absorberar båda fötterna stöten samtidigt och vaden hjälper till att stötdämpa.

American College of Sports Medicine rekommenderar hopprepshoppning som en aerobisk träning. Man bör hoppa hopprep 3-5 gånger i veckan i ca 15 minuter fördelat på en timme. Och det ska göras i ett tempo som ökar pulsen till träningstempo.
Ett enkelt sätt att räkna ut träningspulsen är att ta 220-din ålder, multiplicera den siffran med 0,9. Siffran du får fram är där din maxpuls bör ligga. För att få fram var din puls bör ligga minst tar du åter 220-din ålder men multiplicerar med 0,6.
Enligt det här sättet att räkna bör en person i 25-års åldern ligga mellan 117-176 slag i minuten för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.

Ur energiförbrukningssynpunkt är hopprepshoppning med 130 varv i minuten likvärdigt med löpning i 10 km/timmen dvs att hoppa hopprep i 10 minuter är som att springa 1,6 km, men mycket skonsammare för kroppen.

Rätt längd är viktigt!
Stå med båda fötterna på repet. Handtagen ska nå upp till armhålorna. Om repet är för långt är det bara att slå knutar under handtagen tills det blir lagom om man inte har ett rep som går att justera längden på. Är det för kort - köp ett nytt! Det är viktigt att repet har rätt längd för att man ska kunna hoppa ordentligt.

Undvik att hoppa på hårda underlag som betong och asfalt. Försök hitta ett mjukt underlag. En rektangulär skolmatta är idealet, så försök hitta något liknande.
Precis som om du skulle promenera eller jogga är skor med bra dämpning i viktiga.

Teknik
Sväng repet över huvudet genom att göra cirkelrörelser med underarmarna och inte bara handleden. Se till att hälarna kommer ända ner och rör vid underlaget vid varje hopp. Det minskar belastningen på knän och anklar samtidigt som musklerna inte blir trötta så fort.

Börja långsamt och öka gradvis både tempo och träningstid under 2-3 veckor för att vänja dina muskler vid den här typen av träning.
Hoppa fem-sex minuter, ta en paus på en till två minuter och hoppa igen.
Att hoppa hopprep kan vara ganska tufft för vadmusklerna i början, men de kommer snart i bättre form.

Många vuxna lägger ner det här med att hoppa hopprep på grund av bristande koordination, men kom ihåg, övning ger färdighet, det blir bättre med tiden.

Det är inte bara en effektiv konditionsträning att hoppa hopprep, Det är riktigt kul också! Något som säkert de flesta minns sedan småskolan då man hoppade rep på var enda rast. Och är det någon som har så bra kondition som vuxen som man hade som barn?


Källa :

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar