torsdag 21 juli 2011

Protein

Proteinet behövs för uppbyggnad, reparation och underhåll av kroppens olika vävnader som tex muskler, hud, hår naglar, inre organ. Det anses att 15-30 gram protein tillsammans med kolhydrater kan göra återhämtningen mer effektiv direkt efter träning eller tävling.
Att tillföra protein i samband med återhämtningsdryck är inte helt nödvändigt om man äter en väl balanserad måltid kort efter träning och tävling.
Protein finns i både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Det animaliska proteinet har en bättre kvalitet än det vegetabiliska. Men eftersom vi äter en blandad kost saknar det näringsmässigt betydelse eftersom de olika proteinerna kompletterar varandra.

De flesta idrottare har ett proteinbehov på 0,75 gram per kilo kroppsvikt och dygn, om man jämför med de allmänna rekommendationerna.
Idrottare med hög energiomsättning kan tänkas ha ett högre proteinbehov och 1,5 gram per kilo kroppsvikt som rekommenderas, är tillräckligt för de flesta. Rekommendationen gäller under förutsättning att energibalans råder. Ibland kommer det fram rekommendationer på 4-5 gram protein per kilo kroppsvikt. Men då råder inte någon energibalans i kosten.
Med en varierad och balanserad kost är det inga problem att uppnå det höga rekommenderade proteinintaget på 1,5 gram per kilo kroppsvikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar